Az ügy

"A fekete kutya is szép!" – Sokan nem tudják, de sötét színű ebek nehezebben találnak gazdát a menhelyeken. Az ő örökbefogadási esélyeiket hivatott növelni az oldal, a kezdeményezés.

 

  A menhelyeken dolgozók, az állatvédők, az önkéntesek már évek óta érzik a „big black dog syndrome" azaz a nagy fekete kutya szindróma hatását. Kevés kivételtől eltekintve ugyanis szinte rá sem néznek a sötét ebekre a menhelyeken, nem mennek közel a ketreceikhez sem, az örökbefogadáson pedig sokan el sem gondolkodnak. Nem gondolná az ember, de gyakran még a közösségi oldalakon is kevesebb megosztást kap 1-1 gazdikereső kutya, csak azért mert mondjuk fekete. Az emberek nagy általánosságban ugyanis félnek a fekete kutyáktól, amely több okra is visszavezethető. Főleg pszichológiai háttere van, ugyanis a feketéhez sok kultúrában alapvetően negatív dolgokat társítunk. Az  irodalom és Hollywood sem bánt kesztyűs kézzel ezekkel az állatokkal, kialakítva azt a sztereotípiát, miszerint a sötét szőrű ebek a „sátán kutyái”, de legalább is jó eséllyel vicsorogva ránk támadnak, mert ők már csak ilyenek… Pedig ha tudnánk!

  A legnagyobb baj, hogy a fekete kutyák nem trendik… Bármilyen furcsán is hallatszik, de mai világunkban ez igen is sokat nyom a latban a háziállat kiválasztásánál. Bár a fekete macskáknak jót tett az utóbbi idők divatja, a spiritualitás előtérbe kerülése, a vámpíros filmek térhódítása, és tőlük már nem félnek annyira, bátrabban fogadják örökbe az „egzotikus” fekete macsekokat. A fekete kutyák azonban egyelőre egyáltalán nem divatosak, pedig az öltözködésben magát az eleganciát jelenti, a kifutókon pedig a leggyakoribb divatszín a fekete… A divatfotósok sem mondják a tervezőnek, hogy a következő kollekciójuk csak színes lehet, mert nehéz fotózni a fekete ruhákat. Az ugyanilyen színű kutyáknál viszont rendszeresen felhozzák ellenérvként, hogy nem mutatnak jól a fotókon… A Tündephoto munkatársa szerint azonban megéri kicsit több időt szánni ezekre a kutyákra. „Évek óta fotózom a gazdára váró kutyákat, de addig nem tűnt fel, hogy problémás, amíg el nem kezdett a csapból is ez folyni… Persze egy kicsivel több idő beállítani a gépet és persze a kutyát, a hátteret, a fényeket, de megéri, hiszen az állatokkal foglalkozni sosem felesleges – jót tesz neki is és nekünk is!” 

 Sokan kérdezhetik (és kérdezik is), hogy : De hát miért kell kiemelni a fekete kutyákat? Hiszen minden kutya szép! Én nem nézem a színét, akkor miért kell így megkülönböztetni? Stb… Ők valószínűleg ahhoz a kisebbséghez tartoznak, mint mi is, akik állatbarátként azt vallják: minden állat egyenlő, minden kutya egyenlően szép.
De pont az ellentétes, a „válogató” felfogás miatt jött létre a kezdeményezés, és igen is, most egyfajta pozitív diszkriminációra van szükség ahhoz, hogy megértsék: a fekete kutyusok is ugyanolyan kedvesek, bújósak, hűségesek, játékosak és szelídek, mint bármelyik jól szocializált társuk.

  Csatlakozzatok a mozgalomhoz és osszátok meg a gazdira váró fekete kutyusokat, illetve a közösségi oldalon tegyetek fel képet saját sötét szőrű kedvencetekről egy véleménnyel, hogy miért is olyan gyönyörűek ezek a kutyák! Együtt, közös erővel hátha meg tudjuk fordítani ezt a negatív tendenciát és pár év múlva mindenki úgy fogja érezni, hogy a fekete kutyák egyáltalán nem félelmetesek, sőt, gyönyörűek!